Rood en infra rood lichttherapie werkt eigenlijk heel simpel, stekker er in, lampje aan, klaar!

Uitleg over hoe ons supercomplexe lichaam werkt is andere koek!

Wat is Xpoboost niet:  Het is geen “warmte lamp” zoals de vroegere infrarood lampen. Ziet u rood licht, dan is het geen infra rood, dat kan een mens namelijk niet zien. Het is een combinatie van rode en infra rode lichtgolven. Het bevat ook geen UV straling. U kunt het niet vergelijken met een “douche” inbouw warmte lamp.

 

De Xpoboost licht therapie module straalt rood en bijna infra rood  licht uit waarop ons lichaam biologisch positief reageert. 

Dit effect wordt fotobiomodulatie genoemd. Fotobiomodulatie is niets nieuws, het zonlicht veroorzaakt ook fotobiomodulatie, en bevat ook dit lichtspectrum van rood en infra rood. Kijk maar eens goed naar het opkomen en ondergaan van de zon, dat is niet alleen mooi, maar ook supergezond voor ons lichaam! 🙂 Helaas zien maar weinig mensen dit licht vaak genoeg, op vakantie komt het misschien vaker voor, maar hoe vaak is dat?! We hebben meer zon nodig! Naar buiten dus!!!

Kijk maar eens naar bijvoorbeeld MS ( multiple sclerose), deze ziekte komt vaker voor bij mensen die in onze regio opgroeien en wonen, dan bijvoorbeeld bij mensen die dichter bij de evenaar wonen en meer zon krijgen. Toeval?

De inwerking van licht op het lichaam is een natuurlijk biologisch proces wat van nature van de zon komt.

De zon bevat gedurende de dag vele soorten kleuren /golflengtes van licht welke allen een positieve reactie geven van ons lichaam indien goed geproportioneerd.

Zo is er bv gedurende de dag ca 40% infra rood licht, maar zijn ook andere kleuren belangrijk voor de aanmaak van hormonen. De hormonen dienen in evenwicht te zijn om alle honderden chemische processen in ons lichaam goed te laten verlopen. Helaas zien we in deze drukke maatschappij nog maar weinig zonlicht en zijn we teveel binnen waardoor we “positief” licht te kort komen en daardoor ook hormonen/vitaminen.

Maar hoe werkt het nu? Uitleg over ons complexe lichaam vergt enig geduld en interesse, maar wie heeft dat niet over voor een goede gezondheid?! Hieronder nog wat uitleg; en kijk ook eens hier naar: https://biologielessen.nl/index.php/dna-4/386-hormonen duidelijke uitleg over hoe onze hormonen werken.

Door de combinatie van de specifieke rood en infra rood lichtstralen op ons lichaam nemen de cellen het licht/fotonen (=energie) op.

In onze cellen bevinden zich veel zaken zoals tot wel 2000 stuks Mitochodriën, Enzymen, gistcellen enz, maar dat even ter zijde. De mitochondriën in de cellen zijn de “energie krachtcentrale’s” (zoals een motor in een auto)  van de cellen. Het produceert Adenosinetrifosfaat ofwel “ ATP” , dat elke cel gebruikt als energie (zoals de benzine bij een motor). ATP is wat alle (top) sporters willen!!

Door het licht kunnen de mitochondriën meer zuurstof opnemen en produceren deze mitochondriën meer ATP ( door betere verbranding van voeding) dan normaal, waardoor de cellen meer beschikbare energie krijgen.

Meer energie beschikbaar voor de cellen van uw lichaam betekent dat de cellen optimaal communiceren: alle lichaamsprocessen kunnen sneller en efficiënter werken waardoor het immuun systeem/ je zelfherstellend vermogen versterkt; snellere wondgenezing en sneller spierherstel, later optreden van verzuring spieren, ontsteking remmend.

Maar ook: verbeterde haargroei, carpaal tunnelsyndroom verlichting, psoriasisreductie, toename collageenaanmaak, koortslippreventie, verminderde artritispijn en stijfheid, verbeterde gewrichtsgezondheid, anti depressiviteit, afname PTSS klachten,verminderde zwelling en ontstekingen en andere voordelen zijn het gevolg van verhoogde ATP-productie binnen de mitochondria van uw cellen.
Als ons lichaam voldoende goede en gezonde voeding krijgt werkt dat proces optimaal. Zelfs beschadigde cellen kunnen dan herstellen. Hoe is dat mogelijk? We hebben het dus over verbetering van de basis van ons lichaam, de allerkleinste cellen!

Om terug te komen op de auto en de motor, indien een auto te weinig of te veel (of verkeerde) brandstof of zuurstof krijgt, of de ontsteking vind niet op het juiste moment plaats, zal deze niet optimaal kunnen presteren, en zo is het met ons lichaam ook, maar dan nog vele vele malen complexer.

Zie hier een link naar ruim 4000 referende onderzoeken!

 

Nog meer lezen? Graag!

Voeding                                                                                                                                        

Weet u al hoe belangrijk gezonde voeding voor ons lichaam is?

Denk dan ook eens na over het volgende:  Van alle energie die ons lichaam op verbruikt, komt slechts ca.1 derde direct vanuit onze (stoffelijke) voeding, ons eten. ca.2 derde deel van alle energie in ons lichaam komt van LICHT!

U kunt fotobiomodulatie/zonlicht/licht therapie het best vergelijken met fotosynthese in geval van planten, zonder het zonlicht kunnen de planten niet groeien en herstellen.

Met mensen is het ook zo, zonlicht zorgt voor aanmaak van belangrijke vitaminen. Niet alleen via de huid, ons grootste orgaan, maar ook via onze ( al dan niet gesloten) ogen. Voordeel van fotobiomodulatie met Xpoboost is dat er geen schadelijke UV stralen in het spectrum zitten, enkel de rood en bijna infra rood stralen die positieve reacties veroorzaken.

Daarbij komt: Eten is een van de belangrijkste elementen om je massa te vergroten. Wat we beschouwen als goed gezond voedsel is juist verwerkt zonlicht. Planten combineren met hun fotosynthese koolstof, waterstof en zuurstof en binden ze door zonlicht, vormen het CHO-molecuul (vet) dat we via voedsel consumeren en verbranden voor energie.

De werkelijke energie komt echter van het bevrijden van de fotonen/licht tussen de chemische binding. Dat is wat warmte produceert. Dat is wat calorieën geeft, die opgeslagen fotonen zijn. We eten zonlicht voor energie!

Fruit, groenten, vlees; alles wat we eten heeft de CHO (koolhydraat) moleculen verbruikt die de planten hebben gecreëerd. De energie die we via ons voedsel verbruiken, is eigenlijk dezelfde energie – ofwel; zonlicht – die de planten gebruikten om deze elementen samen te smeden.

Xpoboost is licht therapie met LED licht: niet verhittend zoals een laser of als lange golf infra rood.

Om u uit de wir war van (“interessante”) benamingen te helpen, hebben we hier een lijstje van benamingen opgesteld hoe licht therapie ook wel wordt  genoemd :

LLLT (Low Level Laser Therapie), Cold Laser, Soft laser, Photobiomodulation ( PBM), Foton therapie, fotobiomodulatie, Bio licht therapie, PDTtherapie (Photo dynamic theraphy), Chromotherapie, bio-fotonen therapie; allemaal verschillende benamingen voor een vorm van : Lichttherapie

Lichttherapie met laser (verhittend) wordt op verschillende manieren ingezet door onder andere artsen, tandartsen, fysiotherapeuten en andere medisch professionals. Doordat Laser verhittend werkt, en schadelijk kan zijn voor onze ogen, is het een apparaat wat niet altijd zo geschikt is voor de consument.

Licht therapie met Led licht wordt het meest ingezet voor weefselherstel, vermindering van pijn en bestrijden van ontstekingsreacties.

Interessante weetjes:

*Doordat de mitochondriën zich niet in de kern maar enkel in het cytoplasma van de cel bevinden, wordt het mitochondriale DNA enkel overgeërfd langs moederskant. In een bevruchte eicel zitten immers enkel mitochondriën van het cytoplasma van de moeder. De mitochondriën van de vader worden in de eicel afgebroken en zo worden de moederlijke mitochondriën onveranderd overgedragen op opeenvolgende generaties. Dit verklaart dus een vrouwelijke overervingslijn van kenmerken door een familie en dit moederspoor kan zo gebruikt worden voor onderzoek naar het verleden.

*Een mitochondrion[1] of mitochondrium[1] (meervoud mitochondriën[1] of mitochondria) is een boon- of bolvormig celorganel dat functioneert als energieomzetter van de eukaryote cel. Een mitochondrion heeft een diameter van ongeveer 1 micrometer.

 

Wat onze klanten vertellen over het gebruik van de Xpoboost:
(Kijk ook bij de reacties van onze klanten !)

 • Klachten van allergieën verminderen, huidverbetering, huisstofmijt
 • Metabolisme verbeteren ( beter opname voeding, hulp bij afvallen en aankomen gewicht)
 • Pijnen chronisch en acuut verminderen
 • Collitis Ulcerosa, Crohn en PSC klachten verminderen
 • Snellere groei /heling bij bot breuken en weefsels
 • Ontstekingen verminderen
 • Suiker en Cholesterol waarden verbeteren
 • Snellere wondgenezing, ook bij suiker ziekte
 • Huid verbetering
 • Gewricht en spier pijn verminderen
 • Minder verzuring in spieren
 • Hernia / rugklachten verminderen
 • Aanmaak vitamine D
 • Snellere heling banden / ligamenten / pezen
 • Verbeteren doorbloeding
 • Snellere heling whiplash / zweepslag
 • Verbeteren haargroei ( op normaal behaarde locaties)
 • Hoofd/nek/schouder klachten verminderen
 • Longproblemen na longontsteking verminderen
 • Kneuzingen/wonden sneller helen
 • Fibromyalgie klachten verminderen
 • Mentale problemen bij o.a. burn out/ depressie verminderen( meer zin in het leven en meer energie)

 

Uitgebreide informatie: Biologie, technisch, medisch

Pijn is de meest voorkomende reden voor consultatie door artsen. Momenteel geaccepteerde therapieën bestaan uit niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, steroïde injecties, opiaatpijn medicijnen en chirurgie, die elk hun eigen specifieke risicoprofielen dragen. Wat nodig is, zijn effectieve pijnbehandelingen met een acceptabel laag risicoprofiel. Al meer dan veertig jaar is aangetoond dat therapie met laag niveau van laser (licht) therapie (LLLT) en LED (light emitting diode) (ook bekend als photobiomodulation) ontsteking en oedeem verminderen, analgesie induceren en genezing bevorderen in een reeks musculoskeletale pathologieën . Het doel van dit artikel is om het gebruik van LLLT voor pijn, de biochemische werkingsmechanismen, de dosis-responscurven en hoe LLLT door orthopedisch chirurgen kan worden gebruikt om de uitkomsten te verbeteren en bijwerkingen te verminderen.
Met de voorspelde epidemie van chronische pijn in ontwikkelde landen, is het noodzakelijk om kosteneffectieve en veilige technieken te valideren voor het beheren van pijnlijke aandoeningen waardoor mensen een actief en productief leven kunnen leiden.  Een nieuwe, kosteneffectieve therapie voor pijn kan de kwaliteit van leven verhogen en tegelijk financiële spanningen verminderen.
Alleen al musculoskeletale pijn treft honderden miljoenen mensen jaarlijks met een kostprijs van vele honderden miljarden per jaar aan medische rekeningen, verloren productiviteit en gemist werk of school .
Alle therapeutische behandelingen hebben hun voordelen, maar hebben ook verschillende bijwerkingen, risico’s en / of complicaties. De huidige behandeling voor musculoskeletale pijn omvat modaliteiten, immobilisatie, medicatie, chiropractische zorg, fysiotherapie, gedragsmanagement, injecties en / of chirurgie.
Deze standaardtherapieën hebben hun specifieke bijbehorende risico’s / bijwerkingenprofielen, waaronder maagzweren / maagbloedingen [3], systemische effecten (cardiovasculair) [4], infecties (inclusief epiduraal abces) [5], verdovende afhankelijkheid / verslaving [6], misvormingen , neurologische tekortkomingen en chirurgische complicaties [7]. De natuurlijke geschiedenis van chronische pijn is er een van toenemende disfunctie, stoornis en mogelijke invaliditeit.

De definitie van pijn door de “Internationale Associatie voor de Studie van Pijn” stelt: “Pijn is een onaangename zintuiglijke en emotionele ervaring geassocieerd met feitelijke of potentiële weefselschade, of beschreven in termen van dergelijke schade.
Het intrekken van de pijnlijke stimulus lost meestal de pijn snel op. Soms blijft de pijn echter bestaan, ondanks het verwijderen van de stimulus en zelfs na genezing van het lichaam.
Pijn kan ook ontstaan als er geen stimulus, ziekte of letsel is. Acute pijn wordt geacht minder dan dertig dagen aan te houden, terwijl chronische pijn langer dan zes maanden duurt of als “pijn die langer duurt dan de verwachte periode van genezing”
Er zijn drie verschillende soorten pijn; nociceptief, neuropathisch en centraal. De huidige medische behandeling van pijn of analgetica is gericht op verschillende stappen van de pijnpaden (figuur 1). Klinisch gezien kan lasertherapie op een laag niveau (LLLT) nociceptieve [9] en neuropathische pijn behandelen [10], terwijl centrale pijn nog niet bewezen is dat het reageert op LLLT.

Wat is LLLT?
Low Level Laser Therapy (LLLT), ook wel bekend als Low Level Light Therapy of Photobiomodulation (PBM), is een lichttherapie met lage intensiteit. Het effect is fotochemisch en niet thermisch. Het licht triggert biochemische veranderingen in cellen en kan worden vergeleken met het proces van fotosynthese in planten, waarbij de fotonen worden geabsorbeerd door cellulaire fotoreceptoren en chemische veranderingen worden veroorzaakt.

Geschiedenis van LLLT
In 1903 ontving Dr. Nils Finsen een Nobelprijs voor zijn bijdrage aan de behandeling van ziekten, met name lupus vulgaris, met geconcentreerde lichtstraling [11]. In 1960 bouwde professor Maiman TH [12] de eerste werkende rode robijnlaser [12], maar het duurde tot 1967 toen Mester E et al. [13,14] was in staat om het fenomeen van “laser-bio-stimulatie” [13,14] te demonstreren. In 1999, Whelan H et al. [15] presenteerde zijn werk over de medische toepassingen van light emitting diodes (LED) voor gebruik op het NASA-ruimtestation [15]. Vervolgens zijn meer dan 400 Fase III gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoeken gepubliceerd, met meer dan 4000 laboratoriumonderzoeken naar LLLT. (Pubmed.gov)

Laser
Een laser is een apparaat dat licht genereert door een proces van optische versterking op basis van de gestimuleerde emissie van elektromagnetische straling. Er zijn vier hoofdklassen lasers zoals gedefinieerd door het International Engineering Consortium (IEC-standaard 60825.) Deze klassen geven aan dat er mogelijk gevaar bestaat dat de straling in het oog komt. Xpoboost Led module’s geven geen schade aan ogen en men hoeft geen beschermende bril op, de ogen sluiten is voldoende.
LLLT is de toepassing van licht (meestal een laagvermogen laser of LED typisch vermogensbereik van (10 mW-500 mW) Licht met een golflengte in het rode tot nabij-infrarode gebied van het spectrum (660nm-905nm), wordt over het algemeen gebruikt omdat deze golflengten het vermogen hebben om huid en zachte / harde weefsels te penetreren (figuur 2) en het is in klinische onderzoeken bewezen dat ze een goed effect hebben op pijn, ontsteking en weefselherstel. De vermogensdichtheid (bestralingssterkte) ligt gewoonlijk tussen 5W / cm2 en wordt toegepast tot een verwonding of tot een pijnlijke plek gedurende enkele weken enkele weken per week gedurende 30-60 seconden. Het resultaat is een vermindering van ontsteking, pijnverlichting en versnelde weefselregeneratie. In de meeste gevallen zenden de lasers / LED’s gebruikt voor LLLT een divergent uit straal (niet gefocust of gecollimeerd) omdat collimatie verloren gaat in het weefsel, maar als gevolg daarvan zijn oculaire risico’s ook verminderd over afstand.
Wil zichtbaar licht of bijna-infraroodlicht een effect hebben op een biologisch systeem, dan moet het foton worden geabsorbeerd door elektronische absorptiebanden die behoren tot een fotonacceptor of chromofoor (eerste wet van de fotobiologie) [16].

Een chromofoor, is een molecuul (of deel van een molecuul) dat een kleur aan een verbinding verleent (bijvoorbeeld chlorofyl, hemoglobine, myoglobine, cytochroom c-oxidase, andere cytochromen, flavine, flavoproteïnen of porfyrinen) [17]. Het “optische venster” in een weefsel beschrijft een bereik van golflengten waarbij de penetratie van licht in weefsel wordt gemaximaliseerd door gebruik te maken van rode en nabij-infrarode golflengten [18]. De optimale golflengte is geschat op ongeveer 810 nm. Mitochondria zijn “de cellulaire krachtcentrales” in onze cellen en als zodanig zetten ze voedselmoleculen en zuurstof om in energie (ATP) door oxidatieve fosforylatie. Er is voorgesteld dat cytochroom c-oxidase (COX) de primaire fotoacceptor is voor het rood-NIR-golflengtebereik in zoogdiercellen [19]. Stikstofmonoxide (NO) geproduceerd in mitochondriën kan de ademhaling remmen door binding aan COX en zuurstof verplaatsen, vooral in gewonde of hypoxische cellen [20]. Er wordt voorgesteld dat LLLT NO-foto-dissociatie van COX kan dissociëren en de mitochondriale remming van ademhaling als gevolg van overmatige NO-binding kan omkeren [21]. Het proces van lichtgemedieerde vaatverwijding werd voor het eerst beschreven door RF Furchgott [22] in 1968, en zijn onderzoek naar de biologische eigenschappen van stikstofoxide leidde uiteindelijk tot de toekenning van een Nobelprijs in 1998 [23]. LLLT kan een verschuiving in het totale cel-redoxpotentiaal in de richting van grotere oxidatie produceren door het verhogen van reactieve zuurstofspecies (ROS) en het verminderen van reactieve stikstofspecies (RNS) [24-30].

De langetermijneffecten van LLLT worden waarschijnlijk veroorzaakt door de activering van verschillende transcriptiefactoren door de onmiddellijke chemische signaalmoleculen die voortkomen uit mitochondriale stimulatie door LLLT. De belangrijkste van deze signaalmoleculen zijn ATP, cyclisch-AMP, NO en ROS [16].

Van LLLT in lage doses is aangetoond dat het de celproliferatie van fibroblasten [31-34], keratinocyten [35], endotheelcellen [36] en lymfocyten verbetert [37,38]. Er wordt gedacht dat het mechanisme van proliferatie het gevolg is van foto-stimulatie van de mitochondriën, leidend tot activering van signaalroutes en tot regulering van transcriptiefactoren die uiteindelijk aanleiding geven tot toename van groeifactoren [31,39-42].

LLLT kan neovascularisatie verbeteren, angiogenese bevorderen en collageensynthese verhogen om de genezing van acute [43] en chronische wonden te helpen [44-46]. In veel onderzoeken is waargenomen dat LLLT een bifasische dosis-responscurve [47,48] vertoont, waarbij lagere lichtdoelen effectiever zijn dan veel hogere doses. Deze lage doses licht hebben het vermogen aangetoond om huid, zenuwen, pezen, kraakbeen en botten te genezen. Deze bifasische dosisresponscurve kan belangrijke implicaties hebben voor LLLT voor pijnverlichting om de volgende redenen. LLLT met lage intensiteit stimuleert mitochondriën en verhoogt het mitochondriale membraanpotentieel [49-51] en er wordt verondersteld dat het waarschijnlijker is om het metabolisme en transport van actiepotentialen in neuronen te verhogen in plaats van deze te verlagen. Veel LLLT met een hogere intensiteit geproduceerd door een gefocusseerde laserspot die op een zenuw werkt, heeft echter het tegenovergestelde effect, remt mitochondriaal metabolisme in c-vezels en a-delta-vezels en vermindert het mitochondriale membraanpotentieel, waardoor een zenuwblokkade wordt geïnduceerd (zie hieronder).

LLLT bij de behandeling van pijn
Acute orthopedische aandoeningen zoals verstuikingen [52,53], stammen, postoperatieve pijn, een whiplash-letsel [54], spierpijn, cervicale of lumbale radiculopathie [55,56], tendinitis [57,58] en chronische aandoeningen zoals als artrose [59-64], reumatoïde artritis, frozen shoulder [65], nek- en rugpijn [56], epicondylitis [66], carpaal tunnel syndroom [67,68], tendinopathie [69], fibromyalgie [70], plantaire fasciitis [70], post-tibiale fractuurchirurgie [9] en chronisch regionaal pijnsyndroom zijn vatbaar voor LLLT. Tandheelkundige aandoeningen die pijn veroorzaken, zoals orthodontische procedures [71], dentine overgevoeligheid [72] en derde molaire chirurgie [73] reageren goed op de behandeling met LLLT. Neuropathische pijnaandoeningen kunnen ook worden behandeld, zoals postherpetische neuralgie [74], trigeminale neuralgie (10) en diabetische neuropathie [75]. Vanwege het brede spectrum van omstandigheden zou je kunnen veronderstellen dat meerdere mechanismen kunnen werken om pijnverlichting te bereiken.

De perifere zenuwuiteinden van nociceptoren, bestaande uit de dun gemyeliniseerde A∂ en niet-gemyeliniseerde, langzaam geleidende C-vezels, liggen in de epidermis. Dit complexe netwerk brengt schadelijke prikkels over in actiepotentialen. Bovendien zijn deze zenuwuiteinden zeer oppervlakkig van aard en bevinden ze zich dus gemakkelijk binnen de indringdiepten van de golflengten die worden gebruikt in LLLT (figuur 4). De cellichamen van neuronen liggen in het ganglion van de dorsale zenuwwortel, maar het langwerpige cytoplasma (axons) van de neuronen strekt zich uit van het cellichaam tot de naakte zenuwuiteinden in het oppervlak van de huid. Het directe effect van LLLT bevindt zich aanvankelijk op het niveau van het epidermale neurale netwerk, maar de effecten gaan over op zenuwen in subcutane weefsels, sympathische ganglia en de neuromusculaire verbindingen in spieren en zenuwstammen.

LLLT toegepast met een voldoende intensiteitsniveau veroorzaakt een remming van actiepotentialen waarbij er een neurale blokkade van ongeveer 30% is binnen 10 tot 20 minuten na aanbrengen, en die binnen ongeveer 24 uur is omgekeerd [76]. De lasertoepassing op een perifere zenuw heeft een cascade-effect waardoor er onderdrukte synaptische activiteit in tweede orde neuronen is, zodat corticale gebieden van de pijnmatrix niet zouden worden geactiveerd.

Adenosine trifosfaat (ATP), is de bron van energie voor alle cellen, en in neuronen wordt dit ATP gesynthetiseerd door mitochondria terwijl ze zich in het ganglion van de dorsale wortel bevinden. Deze mitochondria worden dan langs het cytoskelet van de zenuw getransporteerd door een monorailsysteem van moleculaire motoren. LLLT fungeert als een anestheticum, omdat van zowel LLLT als anesthetica is aangetoond dat ze het cytoskelet tijdelijk verstoren gedurende enkele uren, zoals blijkt uit de vorming van omkeerbare varicositeiten of kralen langs de axonen, die op hun beurt veroorzaken dat mitochondriën zich ophopen waar het cytoskelet is verstoord [77]. Het exacte mechanisme voor dit effect is onbekend, maar het is geen thermische actie. Het is aangetoond dat LLLT bij de juiste dosis het mitochondriale membraanpotentieel (MMP) in DRG-neuronen verlaagt en dat de productie van ATP vervolgens wordt verlaagd [78], dus misschien kan het ontbreken van ATP de oorzaak zijn van deze neurale blokkade. Het meest directe effect van nociceptorblokkade is pijnverlichting die optreedt in enkele minuten en is aangetoond door het getimede begin van een geleidingsblokkade in somatosensorisch opgewekte potentialen (SSEP’s) [76]. Deze remming van perifere sensitisatie verlaagt niet alleen de activeringsdrempel van zenuwen maar vermindert ook de afgifte van pro-inflammatoire neuropeptiden (dat wil zeggen substantie P en CGRP). Bij aanhoudende pijnstoornissen leidt deze reductie van de tonische input naar geactiveerde nociceptoren en hun synaptische verbindingen tot een langetermijn neerwaartse regulatie van second-order neuronen [78]. De modulatie van neurotransmitters is een verder mogelijk mechanisme van pijnverlichting, omdat is aangetoond dat serotonine- en endorfineniveaus toenemen bij diermodellen [79,80] en na laserbehandeling van myofasciale pijn bij patiënten [81]. Aldus kan LLLT effecten op korte, middellange en lange termijn hebben. Snelwerkende pijnverlichting treedt op binnen enkele minuten na toediening, wat het gevolg is van een neurale blokkade van de perifere en sympathische zenuwen en de afgifte van neuromusculaire contracties die leiden tot een vermindering van spierspasmen [82,83].

Om LLLT effectief te laten zijn, moeten de bestralingsparameters (golflengte, vermogen, vermogensdichtheid, pulsparameters, energiedichtheid, totale energie en tijd) binnen bepaalde bereiken liggen. De best doordringende golflengten in het bereik van 760-850 nm en kunnen een lichtdichtheid van 5 mW / cm2 bij 5 cm diep bereiken wanneer het bundelvermogen 1 watt is en de oppervlaktedichtheid 5W / cm2 is. Er zijn vier klinische doelen voor LLLT:

De plaats van letsel om genezing, remodellering en ontsteking te bevorderen.

Lymfeknopen om oedeem en ontsteking te verminderen.

Zenuwen om analgesie te veroorzaken.

Trigger-punten verminderen de zachtheid en ontspannen de samengetrokken spiervezels.

Behandelingstijden per punt liggen in het bereik van 30 seconden tot 1 minuut. Zo weinig als een punt kan worden behandeld in eenvoudige gevallen, maar wel 10 tot 15 punten kunnen worden behandeld voor meer complexe dysfunctie zoals cervicale of lumbale radiculopathie.

Ogen – Richt geen laserstralen in de ogen en alle aanwezigen moeten geschikte veiligheidsbrillen dragen.

Kanker – behandel de plaats van enig bekend primair carcinoom of secundaire uitzaaiing niet tenzij de patiënt chemotherapie ondergaat wanneer LLLT kan worden gebruikt om bijwerkingen zoals mucositis te verminderen.
LLLT kan echter worden overwogen bij terminaal zieke kankerpatiënten voor palliatieve verlichting. Zwangerschap – Behandel de foetus niet direct.

Epileptiek – Houd er rekening mee dat laagfrequent gepulseerd zichtbaar licht (<30Hz) een aanval kan veroorzaken bij lichtgevoelige, epileptische patiënten.
Er is gemeld dat de ongunstige effecten van LLLT niet verschillen van die gerapporteerd door patiënten blootgesteld aan placebo-apparaten in onderzoeken.

Ruim 4000 studie’s;

Volgens de meer dan 4000 studies op pub.med.gov kan worden geconcludeerd dat de meerderheid van laboratorium- en klinische studies hebben aangetoond dat LLLT een positief effect heeft op acute en chronische musculoskeletale pijn.
Vanwege de heterogeniteit van populaties, interventies en vergelijkingsgroepen betekent deze diversiteit dat elke afzonderlijke studie niet positief is geweest. Pijn is een zeer complexe aandoening die zich in verschillende vormen presenteert met een samenspel van mechanische, biochemische, psychologische en sociaal-economische factoren. Het is buitengewoon uitdagend om LLLT te vergelijken met andere behandelingen, en LLLT-regimes worden gecompliceerd door verschillende behandelingslengten, allemaal zonder standaardisatie van golflengten en doseringen. Op dit moment zijn er geen langetermijnstudies (langer dan 2 jaar follow-up) geweest van klinische studies bij mensen die LLLT hebben geëvalueerd. De algemene positieve klinische kortetermijnstudies naast sterke laboratoriumonderzoeken moeten klinisch vertrouwen geven dat LLLT gunstig kan zijn voor veel personen die lijden aan musculoskeletale pijn, ongeacht de oorzaak. Onderzoek naar evidence-based behandelingsstudies voor LLLT heeft geleid tot de vaststelling dat LLLT is geclassificeerd als experimenteel / onderzoek door verzekeringsmaatschappijen (BCBSKS 2013), terwijl de American Academy of Orthopaedic Surgeons geen aanbevelingen voor of tegen het gebruik ervan heeft. Met de FDA-goedkeuring voor tijdelijke verlichting van spier- en gewrichtspijn, onderstreept dit de behoefte aan verder goed ontworpen klinische onderzoeken.