Algemene gezondheids tips

Stress

*Teveel stress is slecht voor uw gezondheid, probeer op tijd te ontladen. Niet 1 x per week of per maand, je kan de toegebrachte schade door stress niet zomaar ongedaan maken. Je kan wel je levensstijl aanpassen. Ontspan daarom vaker (al is het kort) ; bv verschillende malen per dag een aantal minuten even los van het werk, eventjes je schoenen uit, naar buiten, op het gras als het kan. Je voelt je direct beter, “verlost”.

 

Te is meestal niet goed..

*Te vaak hetzelfde eten (ik eet gezond want ik eet elke dag….), te veel langdurig zonnen (met of zonder zonnebrand), te veel alcohol, te snel (en te veel) naar medicijnen grijpen, te veel en te lang binnen zijn onder kunstlicht en achter glas, te vaak en te veel zonnebrand en/of in combinatie met make-up en zonnebril gebruiken ( geen aanmaak van o.a. vitamine  D) , te veel extra vitaminen innemen, maar ook: teveel denken aan dingen die misschien (of zeker) niet goed voor u zijn ( No-Cebo effect) en zo nog verschillende andere zaken, kunnen voor uw gezondheid negatief uitpakken. Wees bewust of vraag hulp bij het bewust worden van uw leefgedrag t.o.v. uw gezondheid, u heeft voor een groot deel de regie in handen.

 

Drink (zuiver) water

*Drink regelmatig en voldoende (zuiver) water om het lichaam te reinigen en om het optimaal te functioneren. Drink weinig of niet tijdens het eten, u verdund zo de maagsappen die voor vertering zorgen. Drink bijvoorbeeld 15-20  minuten na het eten. Weet u wat er allemaal in ons drinkwater zit? Misschien niet heel erg veel medicijnen en andere kwalijke stoffen, maar u drinkt en douched wel elke dag. Wanneer u iets dagelijks doet, worden de verhoudingen uiteraard heel anders. Water zuiveren zonder stroom te gebruiken:   https://www.xpoboost.nl/product/aqualine-12-glas/

 

Zon!

*Zon is zeer belangrijk voor onze gezondheid. Zorg dat ochtendlicht, liefst vanaf zonsopgang, uw ogen / keel/hals (schildklier) en liefst nog meer huid, kan bestralen. Niet recht in de zon kijken, een beetje er langs.  De eerste 2 uur vanaf zonsopkomst zijn zeer belangrijk bij het aanmaken van o.a. melatonine, cortisol en serotonine. Dat zorgt er voor dat de hormonen s’nachts uw lichaam kunnen herstellen tijdens de slaap. Maar ook zorgt  serotonine het ‘gelukshormoon’ ervoor dat je je alert en stabiel voelt, zonder zonlicht hebben we een verhoogd risico op depressies en seizoensgebonden aandoeningen.

Ook middag en avondzon (en rood licht), zijn zeer belangrijk voor de aanmaak van vitaminen en hormonen. Gedurende de gehele dag is er ca 40% infra rood licht in het zonlicht spectrum, ook dit is belangrijk. Infraroodlicht stralen kan een mens niet zien, verwar dit niet met een product met een zogenaamde “infrarood ” lamp waar een rood glas/kapje overheen gemonteerd is.

Dus als u zorgt dat u minimaal 3 x ca 20 minuten per dag (Liefst iets langer,ochtend/middag/avond) in de zon vertoeft met zoveel mogelijk onbedekte huid ( dus geen zonnebril, make-up of zonnebrand, kan ons lichaam beter functioneren en cellen herstellen. Als u dan meteen met blote voeten contact maakt met de aarde heeft het een dubbel effect (verlaging deuterium gehalte). U slaapt beter, en krijgt meer energie!

 

Slaap problemen

Als je problemen hebt met slapen, is de oplossing wellicht wat je niet verwacht: de ochtendzon, Wat! alweer de zon, ja zeker, hier nog iets nader uitgelegd.

Ochtendzon, hoeveel en wanneer je het krijgt, heeft een aanzienlijke invloed op je slaap. Het klinkt misschien tegen je intuïtie, aangezien veel mensen graag uitslapen, maar wordt je dan ook echt gezonder?

Lees verder om te begrijpen hoe het ochtendzonlicht je slaap kan verbeteren, en waarom het ochtendzonlicht zo goed voor je is: ochtendzonlicht versterkt uw natuurlijk circadian ritme.
Veel van de biologische processen zoals waaronder je eetlust, energieniveaus, hormoonproductie en lichaamstemperatuur in je lichaam, worden bepaalt door het circadiane systeem van je lichaam. Mensen zijn dagelijkse wezens, onze circadiane ritmes zijn afhankelijk van het draaien van de aarde ten opzichte van de zon. ‘circadiaan’ betekent vrij vertaald ‘rond de dag’ .

Wat betreft slapen, hier belangrijke details die u moet begrijpen rond licht en uw circadiane ritmes. Gedurende de dag ondervindt u lichte schommelingen in uw kernlichaamstemperatuur.
Je lichaam bereikt het koelste punt in de vroege ochtend, voordat je wakker wordt. Terwijl je lichaam je voorbereidt om wakker te worden, komt cortisol vrij, het geeft je lichaam energie en warmt je lichaamstemperatuur op. Je temperatuur bereikt zijn hoogste punt gedurende de dag, voordat hij ’s avonds weer begint te dalen, wat je hersenen aangeeft dat het tijd is om in slaap te vallen.

Als je lichaamstemperatuurveranderingen in een grafiek zet, zie je dat de lichaamstemperatuurveranderingen en de opkomst en ondergang van zonlicht bijna gelijk lopen. Na zonsondergang beginnen onze lichamen af te koelen, waardoor melatonine wordt vrijgegeven en de slaap wordt voorbereid. Melatonine is het hormoon dat uw slaap reguleert. Rond zonsopgang gebeurt het tegenovergestelde, melatonine verlaagt en verhoogt onze lichaamstemperatuur.

Helaas worden we in de hedendaagse moderne wereld voortdurend blootgesteld aan fel licht. We leven in/onder kunstlicht met onze smartphones, tablets, laptops en tv’s dicht bij onze gezichten. Omdat deze technische apparaten helder blauw licht in onze ogen uitstralen, interfereren ze ernstig met onze circadiane ritmes. Onze hersenen interpreteren het licht verkeerd als zonlicht.

Als je, zoals veel mensen, deze apparaten ook  ’s avonds en ’s nachts gebruikt, moedigen ze je hersenen ( zelfs binnen 15 seconden!) aan om je energieniveau op peil te houden tot op het moment dat je, ironisch genoeg, ze kunt gebruiken om’ tot rust te komen ‘. Het is geen wonder zoveel mensen aan slapeloosheid lijdt.
Gelukkig kun je de effecten van kunstlicht voor een gedeelte tegengaan. Draag ’s avonds en ’s nachts een blauwfilterbril wanneer u uw technische apparaten gebruikt, en ook gedurende de dag als u (binnen) onder kunstlicht werkt/woont/leeft. (wie niet?) Versterk ’s ochtends uw natuurlijke circadiane ritmes met blootstelling aan ochtendzonlicht.

Hoewel we de zon als geel beschouwen, is het licht dat de zon uit straalt een full-spectrum licht. Het bevat niet exact dezelfde heldere blauwe golflengten van licht die uw technische apparaten hebben, maar in een veel krachtigere en zuiverdere vorm. Door je ogen vroeg in de ochtend aan dit heldere licht bloot te stellen, geef je je hersenen een signaal dat het tijd is om de melatonineafgifte te onderdrukken.

Als reactie hierop zullen je hersenen de cortisolproductie verhogen. Cortisol en melatonine werken indirect ten opzichte van elkaar. Cortisol is in de volksmond bekend als uw stresshormoon. Hoewel een te hoge hoeveelheid cortisol gevaarlijk kan zijn, is cortisol in gezonde hoeveelheden goed voor je. Dit activerende hormoon geeft je lichaam energie en bereidt je voor op de dag.

Naast licht straalt de zon ook veel warmte uit. Ochtendzon kan je lichaam opwarmen, waardoor je natuurlijke thermo-regulatieproces wordt vergemakkelijkt en de cortisolproductie wordt bevorderd.

Ten slotte beïnvloedt zonlicht nog een ander hormoon dat verband houdt met slaap. Grotere blootstelling aan zonlicht wordt geassocieerd met een afgifte in serotonine. Serotonine speelt een belangrijke rol bij de productie van melatonine, omdat uw pijnappelklier serotonine omzet in melatonine.

Serotonine staat ook bekend als het ‘gelukkige’ hormoon vanwege het vermogen om de stemming op te heffen.
Ochtendzon biedt naast slaap ook andere gezondheidsvoordelen. Meestal verhoogt het uw vitamine D-productie, waardoor uw immuunsysteem gezond en gelukkig blijft. Gezonde hoeveelheden zonlicht worden ook geassocieerd met sterkere botten en kankerpreventie.

Combineer indien mogelijk uw ochtendzon met oefening zoals yoga voor een extra energieboost en fitheid.

Zelfs als het buiten bewolkt is: U krijgt nog steeds de voordelen van het ochtendzonlicht.

 

Kunstlicht

*Kunstlicht en binnenshuis zijn is in veel gevallen niet goed voor onze gezondheid.

Het heeft een negatief effect op onder andere vitamine A en ons circadiaanse ritme.

Probeer uw huid bedekt te houden met kleding, en bescherm uw ogen met een blauwfilterbril als u binnen werkt/woont/leeft.

 

Aarden

*Ga naar buiten tijdens de pauze’s (of thuis s’morgens en s’avonds) en doe uw schoenen en sokken uit. Contact maken met de aarde is wetenschappelijk bewezen gezond: U voelt u beter, net zoiets als douchen, maar ook kan daardoor uw Deuterium gehalte in uw lichaamsvocht hierdoor verlagen. Dit is een vorm van vervuiling in uw lichaamsvocht. Bij een te hoog deuteriumgehalte kunnen de elektromagnetische signalen in het lichaam moeilijker worden overgebracht met alle gevolgen van dien.

Massage wanneer u maar wilt:

*Een elektrische massagestoel kan ook uw stress niveau verlagen en uw spieren soepel houden. Ook de bloedsomloop word gestimuleerd. Eenvoudig met een druk op de knop, geen afspraak nodig, u wordt gemasseerd wanneer u wenst. Kijk hier bijvoorbeeld, bijna 20 jaar leverancier en goede prijs kwaliteit verhouding in  benelux: https://www.relexz.nl/

Yoga

*Ga naar yoga les, zeer ontspannend en ideale oefeningen om soepel te blijven(of te worden). Ook wordt je zo bewust van je spanningen en leer je deze los laten. Er zijn vele yoga centra in Nederland. Bij ons in de buurt: https://yogabindu.nl/

Meditatie

*Mediteer, dit hoeft niet persé volgens een specifieke meditatie methode. Als het u rust brengt in uw hoofd levert het uiteindelijk altijd winst op. Kijk op internet naar verschillende vormen van meditatie en laat u inspireren om zelf een vorm van meditatie te ontwikkelen die bij u past. Alleen stil zitten/staan en genieten van uw omgeving kan al genoeg zijn.

Voeding

*Eet zo veel mogelijk zuiver en vers, onverpakt en biologisch. Groente bevat veel lichtenergie door fotosynthese. Die energie kunnen we zeer goed gebruiken om gezond te blijven.

Fytonutriënten
*Fytonutriënten zijn bioactieve inhoudsstoffen van eetbare planten.
Mineralen en vitaminen vallen ook onder de fytonutriënten.
Daarnaast is er een grote hoeveelheid andere nutriënten waar mensen baat bij hebben. Bitterstoffen, alkaloïden, looistoffen, glycosiden, saponinen, organische zuren, harsen en slijmstoffen zijn verschillende categorieën fytonutriënten. Verdiep u eens in meer en verschillende groenten en groente sappen.

Welvaartsziekten
*Fytonutriënten zijn goed tegen kanker, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. In plantaardige producten zitten fytonutriënten. Fyto betekent plantaardig en nutriënt betekent voedingsstof. Ze worden ook fytochemicaliën genoemd. Het zijn uiteraard chemische verbindingen maar geen kunstmatige verbindingen; ze komen alleen in plantenproducten voor.

Daling fytonutriënten in voeding
*Aangetoond is dat de laatste 20 jaar het aantal fytonutriënten in voeding enorm is gedaald. Dat komt onder andere door pesticiden die worden gebruikt en het telen op verarmde grond. Een andere reden dat mensen vandaag de dag minder fytonutriënten binnen krijgen is omdat we verwerkt voedsel eten wat is ontdaan van belangrijke fytonutriënten.

*Biologische groenten                                                                                                                                                                                                           *Het is echt veel beter om verse biologische groente en fruit te kopen dan groente uit potjes, blikjes en pakjes met groenten of sauzen. Vaak is het aantal fytonutriënten vrijwel tot wel bijna 0 % gereduceerd als het in voorbewerkt voedsel zit. Niet zo vreemd dus dat je ziek wordt als je voorbewerkt voedsel eet in deze stressvolle wereld van nu met allerlei constante prikkels om ons heen.

Fytonitriënten als basis voor medicijnen
*Fytonutriënten vormen veelal de basis voor medicijnen. Aspirine is een kunstmatige, gesynthetiseerde stof die van origine werd gemaakt van wilgen. Hippocrates, adviseerde al 2500 jaar geleden, wilgenbladthee te drinken tegen koorts. Het fytonutriënt salicine is verantwoordelijk voor het antikoortseffect van wilgenblad. Een ander voorbeeld is het antikankermedicijn taxol. Dat wordt verkregen door fytonutriënten van de taxus te extraheren.

Aantal verschillende  fytonutriënten.* Er zijn wel 5000 verschillendfytonutriënten. Sommige fytonutriënten verdwijnen niet door te koken of te bakken. Een voorbeeld daarvan is lycopeen, dat vooral in tomaten zit.Behalve in tomaten zit lycopeen ook in rood-oranje groente en fruit zoals watermeloen, wortelen, papaya, roze guave, roze grapefruit, goji-bessen en rode paprika´s.

Onderzoeken tonen aan dat er een duidelijk verband is tussen de consumptie van Lycopeen en een lager risico op hart- en vaatziekten. Zij concludeerden dat dit fytonutriënt het LDL-cholesterol en de bloeddruk verlaagt en de functie van de bloedvaten kan verbeteren.

Het lichaam van mens en dier maakt geen lycopeen aan maar haalt dat uit plantaardige voeding.

Door olijfolie toe voegen aan lycopeen houdende voeding, wordt het nog beter opgenomen door ons lichaam.

*Synthetisch Lycopeen                                                                                                                                                                                                          Let op! Weet wat u eet! Bereide voeding en drank kan ook toegevoegde (synthetische) lycopeen bevatten. Synthetisch Lycopeen wordt gebruikt voor het kleuren van voedingsmiddelen, zoals soepen en heeft het E-nummer E160d. In 2009 heeft de Europese Commissie lycopeen toegelaten als voedselingrediënt (dus niet enkel als kleurstof). Het mag onder andere gebruikt worden in sportdranken, vetten en dressings, en voedingssupplementen. Het gaat specifiek over synthetisch lycopeen dat door BASF wordt geproduceerd.

De louter goedbedoelde informatie op onze website is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.